10 травня в малому залі Закарпатської облдержадміністрації відбувся круглий стіл на тему «Географічні зазначення та еногастрономічний туризм як інструменти розвитку сільських територій».
У заході взяли участь заступник голови Закарпатської ОДА Василь Іванчо, в.о. директора департаменту агропромислового розвитку Ольга Перепелиця, в.о. начальника управління туризму та курортів Олександра Горзов, голова Асоціації фахівців туристичного супроводу Закарпаття Олександр Шершун, підприємці та представники громадських організацій краю.
Ключовий експерт з розвитку сільських територій Річард Розвадовскі ознайомив присутніх з проектом ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства», основним завданням якого є підтримка малих виробників сільськогосподарської продукції.

У свою чергу експерт з географічних зазначень та розвитку ланцюжків доданої вартості Тарас Антонюк звернув увагу на сервіс «ДАР» (Державний аграрний реєстр), за допомогою якого закарпатські фермери можуть отримати допомогу в режимі онлайн.
Про юридичні аспекти системи географічних зазначень в Україні, зокрема процес реєстрації та контролю за ними, розповіла національна експертка з питань законодавства Юлія Прохода, а експерт з географічних зазначень Олександр Коваль пояснив, як розвивати гастрономічний та сільський туризм на прикладі кейсу Закарпатської області.

На завершення зустрічі своєю історією успіху, а саме заснуванням першого Українського географічного зазначення «Гуцульська овеча бриндзя», поділився голова громадської спілки «Асоціація виробників традиційних Карпатських високогірних сирів» Олександр Мартин.
Довідка: Наразі в Україні офіційно зареєстровано три продукти із захищеним географічним зазначенням – гуцульська коров’яча бринза, гуцульська овеча бриндзя та мелітопольська черешня. Ще низка найменувань очікує реєстрації. Серед них – карпатський мед, вина “Закарпаття”, “Шабський”, “Білгород-Дністровський”, “Ялпуг”, а також – баранина Фрумушики та Бессарабський горіх.

