Вересень 2022 року був надзвичайно насиченим на туристичні події, адже цього місяця ми відзначали День туризму і багато заходів були приурочені саме до цього свята. Чим же запам’ятався вересень 2022 року в туристичному житті Закарпаття?

Тихі ночі в Ужгороді, прогулянки в лісі та захист природи

14 вересня в Ужгороді заборонили у нічний час – із 22:00 до 08:00 – проведення масово-розважальних заходів у закладах ресторанного господарства та сфери послуг на період дії воєнного стану.

23 вересня Рада оборони області скасувала заборону на відвідування лісів населенням. Нагадаємо, що такі обмеження діяли на території Закарпаття у зв’язку з високим рівнем пожежної небезпеки.

З метою повноцінної підготовки до нересту на Закарпатті розпочалась заборона вилову водних біоресурсів на період осінньо-зимового нересту риби. Дана заборона триватиме з 10 вересня 2022 року по 10 січня 2023 року.

З середини вересня і до кінця жовтня триватиме сезон реву благородного оленя. На цей період оголошується місячник тиші й спокою. Про це йдеться у відповідному наказі директора НПП «Синевир» від 08.09.2022 №131 «Про забезпечення охорони фауни в період реву оленів».

 

Меморандум, аеропорт та залізниця

 

Разом з тим, варто відзначити важливі події в галузі туризму краю. 7 вересня під час зустрічі між представниками управління туризму та курортів Закарпатської ОВА та факультету туризму та міжнародних комунікацій УжНУ було підписано Меморандум про співпрацю щодо спільного забезпечення популяризації та розвитку туристичного потенціалу Закарпатської області.

12 вересня керівництво Закарпатської обласної ради разом з представниками австрійської фірми PKF та компанії Mukulan & Compagnons обговорили перспективи співпраці у туристично-рекреаційній та транспортній галузях краю. У центрі уваги зустрічі — розвиток регіону, який базується навколо розшрення можливостей ужгородського аеропорту.

І добрі новини для туристів, які подорожують потягом. Укрзалізниця додала вагони до поїзда №13/14 Київ — Солотвино й зробила його двогрупним: відтепер рейс №13/123-14/124 Київ — Солотвино, Ужгород дасть максимально зручне ранкове прибуття до Закарпаття з-поміж усіх рейсів зі столиці.

Потяг вирушатиме з Києва з 21 вересня о 17:12, прибуватиме до Ужгорода о 08:56, а до Солотвина — о 12:10. У зворотному напрямку потяг вирушатиме з 22 вересня о 16:20 із Солотвина та о 19:50 з Ужгорода. Також 16 вересня Укрзалізниця відправила перший рейс «Потяга до перемоги» з Харкова до Ужгорода.

 

Туристична інфраструктура Закарпаття

 

Співробітники Лубнянського ПНДВ встановили два комплекти лісових меблів. Також проведено облаштування на території рекреаційної зони “Рибарня”. Ведуться роботи з ремонту туристичних маршрутів.

В Костринському ПНДВ облаштували туристичний маршрут «Турбаза “Дубовий гай” – урочище Чорні Млаки – село Княгиня». Проведено благоустрій в рекреаційних зонах “Стричавський потік”, “Солянські облази”.

У Ново-Стужицькому ПНДВ проведені ремонтні роботи на туристичному маршруті «Стужиця – урочище Чорні Млаки – село Стужиця», відремонтовано покрівлю будинку природоохоронця під вершиною гори Кременець та розчищено дорогу в урочищі Бистрий, по якій пролягає маршрут до гори Кременець.

Продовжується капітальний ремонт покрівлі Музею екології гір Карпатського біосферного заповідника.

У Плайському лісництві ур. Гропинець збудовано нову бесідку для відпочинку туристів та відвідувачів лісу.
Цього року планується відкриття ще однієї рекреаційної ділянки в Нересницькому лісництві.

13 вересня , на науковій конференції «Карпатська мобільність», яка пройшла у словацькому місті Сніна під організацією Пряшівського самоврядного краю було обговорено проект HUSKROUA «Карпатська мобільність» щодо покращення доступності в транскордонному регіоні SK-UA. Його ціль – підтримати ідею будівництва багатофункціональної туристичної велостежки у Східних Карпатах та добудови меншої туристичної інфраструктури сіл Стакчин і Улич.

Додатковими перевагами цього проекту є початок співпраці з українськими партнерами, які також мають побудувати велодоріжку уздовж дамби у селищі Великий Березний довжиною 1,9 км, промаркувати та прочистити веломаршрут протяжністю 240 км на території Ужанського національного парку та Великоберезнянської громади «Ужанська стежка», спільно розвивати потенціал, а також обмінюватись ноу-хау у сфері розвитку туристичних напрямків та супутніх послуг.

 

А що Ужгород?

17-18 вересня Творчі волонтери Ужгорода та Рух підтримки закарпатських військових підготували цікаву і насичену програму святкування дня міста для того, щоб зібрати кошти на автомобіль для ЗСУ.

«Концерт заради Перемоги» – музичний подарунок Ужгороду з нагоди Дня міста презентував на розі набережної Незалежності та вулиці Корзо Заслужений академічний Закарпатський народний хор.

9 вересня в місті над Ужем відбувся турнір із нагоди Дня фізичної культури і спорту та Дня міста, а 13 вересня – дитячі показові виступи з дзюдо, бойового самбо, фехтування, тхеквондо, футболу й легкої атлетики.

11 вересня в галереї «Ужгород» до дня міста відкрилася виставка під назвою «Мистецький Ужгород».

 

День туризму

 

Звичайно ж, не можемо оминути події, які були приурочені до відзначення Дня Туризму-2022.

25 вересня на запрошення Управління туризму та курортів Закарпатської ОДА екскурсоводи Виктор Опаленик, Юрій Зизич та Крістіан Опаленик провели вільну екскурсію містом Ужгород. Вона зібрала майже сотню учасників. Усі присутні на екскурсії отримали у подарунок сувеніри та карти з туристичними принадами Закарпаття.

З 20 по 27 вересня тривав фотоконкурс від Управління туризму та курортів ОДА: учасники ділилися своїми фотоспогадами з Закарпаття й отримували подарунки.

27 вересня 2022 року в атріумі облдержадміністрації відбулись урочистості та нагородження з нагоди відзначення Дня Туризму, а в Ужгородському замку пройшла регіональна туристична конференція «Туризм Закарпаття в умовах воєнного стану: актуальні виклики та пошук рішень».

 

Забіг виноградниками і перший сніг

 

18 вересня на Закарпатті випав перший сніг. Засніжило полонину Драгобрат, а також гору Піп Іван Чорногірський (2020 м), температура там опустилася до -1 °С. Рятувальники попереджають туристів: зважайте на погодні умови та реєструйтеся перед виходом у гори!

11 вересня, вже вчетверте на Закарпатті пройшов найгарніший забіг України – Wine Run. Цього року локацією змагань стали виноградники Шато Паук у селі Пістрялово, на Мукачівщині. Понад 100 спортсменів з різних куточків України пробіглися під виноградниками на Закарпатті.

15–18 вересня 2022 року відбувся III «Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль (CMIFF)», який цього року пройшов в Ужгороді. Завдання такого заходу – привернути увагу до збереження Карпатських гір та популяризувати Карпатський регіон, який має неймовірний потенціал для кіновиробництва та туризму.

26 вересня в Ужгороді розпочався тренінг з розвитку велотуризму на транскордонній території Карпатського регіону. Серед учасників – експерти з туризму та проектного менеджменту, а також представники місцевого самоврядування з України, Словаччини та Польщі.

Туристична новинка

20 вересня в Мукачеві відкрили Будинок творчості Адальберта Ерделі. У Будинку творчості Адальберта Ерделі розміщенна постійна експозиція репродукцій найвідоміших картин. Оригінальними є рукописи, телеграми, рисунки, листи та інші особисті речі художника. Також в приміщеннях знаходяться деякі старовинні меблі, які належали батькам митця. Інші предмети докуповувалися в антикварних магазинах, щоб створити атмосферу інтер’єру Мукачева кінця ХІХ ст. Будинок творчості знаходиться за адресою: м. Мукачево, вул. А. Ерделі, 22, та відкритий для відвідування.

 

Ось таким плідним на різноманітні туристичні заходи виявився вересень 2022 року. Наступний – жовтень і в ньому буде багато цікавого!

 

Comments are disabled.