Всі новини

У рамках ХVІІI гастрономічного фестивалю-ярмарку «Гуцульська бриндзя» в області відбувся пізнавальний тур для представників туристичного компаній України

У рамках ХVІІI гастрономічного фестивалю-ярмарку «Гуцульська бриндзя» в області відбувся пізнавальний тур для представників туристичного компаній України. Тур тривав з 1 по 2 вересня і починався з м. Ужгород.  
У турі взяли участь представники туристичного бізнесу з Волинської, Чернівецької, Тернопільської та  Львівської областей.
Під час зазначеного заходу було презентовано сироварню «Перечинська мануфактура».  Тут є сир на будь-який смак: на вині, на зеленому чаї, горіховий, традиційний та ще багато інших.  На сироварні дуже бережливо ставляться до молока, тому прагнуть приготувати з нього максимальну кількість видів сиру. До прикладу з сиворотки, яка тут залишається після виробництва різних видів сиру, «Перечинська мануфактура» виготовляє свіженьку рікоту.
Також, під час проходження туру на  Перечинщині, учасники туру мали змогу відвідати Пам’ятник листоноші Федору Фекеті, який встановлено на центральній площі Перечина. Це єдиний в світі пам’ятник листоноші!
«Посол» Федір Фекета пішки ходив за поштою до Ужгорода, а щоб скоротити дорогу завдовжки в 28 кілометрів, йшов гірськими стежками, встигаючи за день повернутися з міста в Перечинський край. Але одного разу спекотним літнім днем він напився води з холодного джерела (за іншою версією – взимку провалився під лід), занедужав і помер. Вдячні односельці увічнили його пам’ять меморіальною дошкою, що і зараз висить на стіні церкви в його рідному селі Тур’ї Ремети. На ній написано: «У Пам’ять Приязності, Тверезності, Чесності і Послужності Посла Феодора Фекети. Помер Г(ода) Б(ожого) 1838». Саме ця меморіальна дошка є автентичною пам’яткою і варта того, щоб її відвідати.
Враховуючи те, що специфіка туру має  гастрономічний напрямок, зупинка на обід була у закарпатській та колоритній  колибі «Підкова», де наших гостей частували веселими співанками та смачною домашньою кухнею.
По дорозі на Рахівщину, так звану «столицю Гуцульщини», представники туристичних компаній України мали змогу ознайомитись із послугами санаторію «Гірська Тиса» (с. Кваси), який завдяки властивостям місцевої мінеральної води спеціалізується на оздоровленні опорно-рухового апарату.
Надзвичайно цікавим для учасників туру стало відвідування Гуцульскої крафтової броварні «Ципа». Тут, головний пивовар броварні провів дегустацію ексклюзивних пив та розповів про процес їх приготування.
Виявляється, пивоваріння – це справжнє мистецтво, в якому можна вдосконалюватися все життя. Пиво тут варять за унікальними рецептами на воді з високогірного місцевого джерела. Дозріває ж «Ципа»  в старовинному підвалі не менше  30-ти днів, і подається на барну стійку спеціальним пивопроводом безпосередньо з підвалу.
Тут Ви маєте чудову нагоду на власні очі спостерігати за процесом виробництва, адже через скляну перегородку добре видно «серце» броварні. Якість звареного пива гарантує німецьке устаткування Braumeister, а також інгредієнти – лише натуральні, з Німеччини та Чехії, без пастеризації та консервантів.
Окрім вищезазначених туристичних об’єктів Рахівщини було відвідано  Вознесенську церкву та дзвіницю «Струківська» у с. Ясіня та найвищий водоспад  Закарпаття –  «Труфанець».
Родзинкою ж туру стало відвідування гастрономічного фестивалю-ярмарку «Гуцульська бриндзя», який традиційно вже у 18 раз проходить у м. Рахів.  Тут учасники туру взяли участь у святковій ході та спостерігали за урочистим відкриттям ХVІІI гастрономічного фестивалю-ярмарку «Гуцульська бриндзя», який супроводжувався запаленням полонинської ватри. Ну і звичайно, не обійшлось без дегустації. Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів провела майстер-клас по приготуванню нетрадиційних страв із бринзі. Сама ж Асоціація займається виробництвом гуцульської овечої бриндзі та здійснює заходи щоб захистити свій продукт під маркою географічного зазначення.
Гуцульська овеча бриндзя – це особливий продукт, який має довгий процес виробництва, що передається з покоління в покоління, починаючи з XV століття та специфічні характеристики, які залежать від природно-кліматичних умов полонин в Карпатських горах, де вона виготовляється.
Також,  було презентовано закарпатські вина виноробного комплексу «Чизай».
Окрім гастрономічного потенціалу Закарпаття, представників туристичних компаній України було ознайомлено із термальним та мінеральним. Так, наступною зупинкою був Хустський район. Зокрема, було проведено огляд таких рекреаційно-оздоровчих закладів як: «Карпатія», «Червона Рута», «Ерней Лаз» (с. Шаян) та «Теплі води. Велятино»  (с. Велятино).
 Сподіваємось, учасникам туру сподобалось! Адже поєднати так вміло гастрономію, термали, місцеву історію та колорит можна тільки на Закарпатті –  землі, наближеній до неба!


























 








Author


Avatar