Всі новини

Рахівщина запрошує на фестиваль «Гуцульська бриндзя»

8 вересня 2019 року, у м. Рахів відбудеться гастрономічний фестиваль «Гуцульська бриндзя»

Бриндзя – сичужний розсільний сир, виготовлений з овечого молока за допомогою ферменту з натурального сичуга свійської худоби. Зазвичай білого кольору, зовні нагадує домашній сир, має молочний солоний смак. 

Трохи із історії фестивалю:

Він був започаткований у 2000-му році територіальною громадою села Кваси, а 2002-го року перемістився до райцентру – м. Рахів.

Традиційно, свято проводиться у вересні, адже саме у цей час пастухи з отарами овець спускаються з високогірних пасовиськ до своїх осель. Найголовніша мета проведення фестивалю – це відродження давніх традицій вівчарства.

Сир, бриндзя, вурда – це основні різновиди гуцульського сиру, які відрізняються за кольором, смаком, структурую і технологією приготування. На продаж та на показ викладаються не тільки ці продукти, а й вироби з овечої вовни. Саме ж дійство починається з святкової ходи із центру міста до амфітеатру «Буркут» та супроводжується троїстими музиками. Кожному селу Рахівського району відведене місце учасника на території, де розгортається свято. Тут можна спробувати їжу, яку традиційно готують в цьому селі, і звичайно вироби з овечого сиру. На ярмарку розміщуються намети учасників із виробами народних майстрів, у яких можна придбати ліжники, вишиванки, прикраси, дерев’яний і глиняний посуд тощо.

 

Програма згодом


 

 

 

Author


Avatar